Etherische Olie , wat doet het?

etherische olie wat doet het
Etherische olie (ook essentiële olie genoemd) is een uniek geschenk uit de natuur.
Herstellend, beschermend, rustgevend en regenererend.
Vaak worden zij ook de “levensenergie van de natuur” genoemd, ze zijn het hart en de ziel van de planten.

Essentiële oliën zijn de aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit bloemen, bomen, wortelen, struiken en zaden.

Zij bepalen niet alleen het aroma van de plant maar zijn ook van vitaal belang voor de planten om te groeien, te leven, zich te ontwikkelen en voor het aanpassen van de planten aan het milieu.

En ze ondersteunen de planten bij afweer van insecten en beschermen ze tegen invloeden van buitenaf en ziektes.

Moderne onderzoeken tonen aan dat etherische oliën bij aromatisch gebruik, plaatselijk opbrengen of innemen een rustgevende, evenwichtige, reinigende, verjongende en energieke werking op lichaam en geest kunnen hebben.

Wellicht heb je ooit al eens genoten van de geur van een roos of van lavendel.

Wat te denken van de geur van vers gesneden munt.

In dat geval heb je zeker de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën ervaren.

 

Wat is het eigenlijk, aromatherapie?
In planten zitten verschillende (chemische) stoffen met verschillende eigenschappen.
Sommige daarvan zijn vluchtig; ze vervliegen dus.
De plant gebruikt ze meestal als lokstof (Roos, Citroenmelisse) of als verdedigingsstof (Thijm, Laurier). Ze komen in heel kleine sporen voor in de plant.

De vluchtige stoffen worden makkelijker losgelaten als het warm is.
Door de planten te behandelen met stoom, vervliegt de olie met de stoom mee.
De stoom wordt afgekoeld zodat het weer water wordt; water en olie mengen niet en de olie kan van het water gescheiden worden. Sommige oliën worden geperst (met name citrusvruchten).
De oliën verdampen in de lucht (de één makkelijker dan de ander).

We noemen de olie dan ook wel vluchtige olie of etherische olie  (ether = lucht).
Essentiële olie wordt ook wel gebruikt, maar is een foute vertaling uit het Engels (essential oil).
Deze oliën zijn namelijk niet ‘essentieel’ in de klassieke zin van het woord (zoals essentiële eiwitten of vetzuren, die je met je voeding naar binnen moet krijgen omdat je ze niet zelf kunt aanmaken).
Etherisch heeft dus niets te maken met ‘spiritueel’.

 

Wellness of werking?

Er is nogal eens discussie over de werking van etherische oliën. Die zou alleen gericht zijn op de wellness, dus op het scheppen van een fijne sfeer waarin mensen zich prettig en ontspannen voelen. Puur gericht op geur/aroma dus. Maar dat klopt niet. Want net als kruiden bevatten etherische oliën gewoon chemische stoffen, die een bepaalde werking hebben op het lichaam. Een parfumolie (synthetisch nagemaakt) heeft bij lange na niet dezelfde werking als een natuurlijke etherische olie. Laat je dan ook niet verleiden door allerhande goedkope ‘geur oliën’, want het merendeel is nep, doet niets voor je (op een lekker geurtje na) en kan zelfs schadelijk zijn.

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd.
Voor één liter olie is soms wel 7000(!)kg plantenmateriaal nodig.
Dat verklaart de prijs van sommige oliën – en ook de reden waarom er vaak zo mee gerotzooid wordt. Etherische olie van Citroenmelisse kost bijvoorbeeld zo’n 80 euro voor 5ml.
Maar je ziet ze voor 3,95 staan… je begrijpt vast wel dat deze dan bewerkt is. Goedkope olie van de Melissa indica, is een -zelfverzonnen- variant van de gewone Citronella.
Ongeveer 25x zo goedkoop als etherische olie van de echte Citroenmelisse (Melissa officinalis).
De oliën van Citroenmelisse en Citronella zijn voor de ongeoefende neus niet van elkaar te onderscheiden, maar in de werking zit een wereld van verschil.

Een etherische olie ruikt sterk – en dat hoeft lang niet altijd lekker te zijn.
De inhoudsstoffen worden opgenomen door de slijmvliezen van de neus, maar ook door de huid; na een massage met etherische oliën zijn de stoffen binnen tien minuten terug te vinden in het bloed. En binnen 20 minuten in elke cel van je lichaam!
Omdat het zo geconcentreerd is, mag je de meeste olie niet puur op je huid gebruiken. 
Er zijn enkele uitzonderingen, maar in het algemeen verdun je een etherische olie met een basisolie zoals Amandel, Sesam of Olijf (afhankelijk van wat je ermee wilt doen).

Zelf kopen

Als je zelf etherische oliën gaat kopen, is het belangrijk erop te letten dat ze een goede kwaliteit hebben. Goedkoop is duurkoop; en een flesje gaat lang mee dus het is wel enige investering waard.

Gebruik etherische oliën nooit zomaar.
Het zijn echte stoffen die echt iets kunnen doen in het lichaam en die ook echte interacties kunnen aangaan met medicatie.
Of je de olie gebruikt voor de geur of voor de geneeskrachtige eigenschappen, doet daarbij niet ter zake: die stoffen zijn er en ze doen iets met je.
Ga dus niet zelf rommelen, maar laat je goed voorlichten over welke soort olie en de dosering.

Voor advies kun je contact met me opnemen.